| |     latinica | english  
Насловна
Биографија


ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЊУЈОРКУ

ДОЦ ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ

БИОГРАФИЈА

Владимир Божовић, рођен 3. децембра 1970. године, завршио је средњу школу - смер књижевност. Вишу школу унутрашњих послова Министарства унутрашњих послова је завршио у Земуну, а потом и Правни факултет. Магистрирао је на тему „Корупција и антикорупцијска свест са посебним освртом на полицију" и стекао звање магистра правних наука. У марту 2019. године докторирао је на Факултету безбедности Универзитета у Београду на тему „Интегритет полиције и корупција у полицији у Србији".

Од 1991. до 1993. године био је председник Савеза студената Више школе унутрашњих послова, председник Савеза студената Виших школа Београда и члан Извршног одбора Савеза студената Београда.

 

Између 1995. и 1997. године, био је адвокатски приправник у Београду, Милвокију и Чикагу, САД. Године 1997. започео је сопствену адвокатску праксу и отворио Адвокатску канцеларију Божовић, а радио је и као адвокат и руководилац Одељења правосуђа и људских права у Координационом центру Владе СРЈ и Републике Србије за КиМ. Био је адвокат Српске Православне Цркве и Митрополије Црногорско-приморске и радио је на многим познатим случајевима у вези са заштитом основних људских и грађанских права.

 

Од 2004. до 2007. године, био је помоћник министра полиције и генерални инспектор Ресора јавне безбедности МУП-а Републике Србије, а током 2005. године Национални координатор за полицију и људска права Србије и Црне Горе при Савету Европе. Од априла до новембра 2012. године и од јуна 2017. до децембра 2019. године радио је као саветник министра у Кабинету министра унутрашњих послова Владе Републике Србије. Од новембра 2012. до маја 2014. године обављао је функцију државног секретара МУП РС задуженог за унутрашњу контролу и међународну сарадњу. Од маја 2015. до јуна 2017. године радио као саветник председника Владе надлежан за регионалну сарадњу и односе са верским заједницама.

Од новембра 2019. године до јула 2023, године, био је амбасадор Републике Србије у Црној Гори.

Завршио је специјалистичке курсеве и обуке у Србији, САД и Мађарској, програм „ICITAP“ у Босни и Херцеговини, програм „KOKALIS“ Фондације Харвард универзитета о науци и уметности преговарања у Грчкој. Као помоћник министра унутрашњих послова и генерални инспектор, учествовао је на три међународне конференције о борби против корупције у Европској унији.

Др Владимир Божовић је до сада објавио неколико научних радова од којих се издвајају следећи:

„Привремени Закон о кривичном поступку Косова“, научни часопис Правни живот, 2003, вол. 52, бр 9, стр. 509-524;

„Корупција у полицији Србије - актуелно стање“, научни часопис Право - теорија и пракса, 2012, вол. 29, бр. 1-3, стр. 27-43;

„Лична доказна средства у криминалистици и кривичном процесном праву“, Зборник радова; Сарајево. Бања Лука: Интернационална асоцијација криминалиста, 2013.

„Хуманитарне организације у функцији тероризма“, у Зборнику радова Међународне конференције „Тероризам као глобална претња“, Правни факултет за привреду и правосуђе Универзитета привредна академија Нови Сад, 2012.

У марту 2017. године за рад „Компаративна студија јавног мишљења о корупцији у полицији у Хрватској и Србији“ („A Comparative Study of Public Opinion about Police Corruption in Crotia and Serbia") добио је награду међународног удружења Академије за кривично-правне науке (Academy of Criminal Justice Sciences). Др Владимир Божовић је са излагањима учествовао на бројним међународним и домаћим научним и стручним конференцијама и семинарима.

 

Од учешћа на значајнијим конференцијама издваја се учешће на Међународној конференцији под називом „Цивилна одбрана и припрема цивилног друштва за спречавање ризика од катастрофа" која је одржана у Баку и Габали од 11. до 14. марта 2013. године, а организатор је било Министарство за ванредне ситуације Републике Азербејџан и Међународна организација за цивилну одбрану чије је седиште у Женеви. На конференцији је учествовало 150 учесника из 54 државе. Разговарано је и о сарадњи у области борбе против организованог криминала с посебним освртом на борбу против високотехнолошког криминала, као и о сарадњи у борби против трговине наркотицима.

На позив Савета за инклузивно управљање (СIG) присуствовао је округлим столовима одржаним у Истанбулу, Скопљу и Београду, на тему „У потрази за решењем за север Косова", где је имао запажена излагања. Циљ сусрета био је наставак започете дискусије о налажењу решења за институције на северу Косова, као и за односе између Београда и Приштине. На округлим столовима се дискутовало о темама које се тичу успостављања функционалних локалних самоуправа на северу и наставка нормализације ситуације.

На позив америчко-грчке привредне коморе учествовао је на конференцији „Одбрана света 2013, међународна одбрана и безбедност", која је одржана у Атини од 02. до 03. априла 2013. године. Теме конференције биле су међународни изазови - национална безбедност и стратегија одбране, контрола границе и илегалне миграције, високотехнолошки криминал, цивилна заштита и менаџмент ризика, поморска безбедност и Европски фондови за сектор одбране и сигурности. Том приликом је одао признање грчкој полицији на резултатима постигнутим у борби против корупције истакавши да је та борба приоритет у раду и Владе Републике Србије. Посебно се истиче учешће на Петој министарској конференцији Будимпештанског процеса под називом „Партнерство путева свиле за миграцију“, која је одржана у Истанбулу од 18. до 20. априла 2013. године. Том приликом позвао је све земље учеснице и међународне организације да покажу више разумевања, солидарности и хуманости, оценивши да живимо у свету мултикомуникације са мини хуманошћу, што је нарочито видљиво по питању миграција.

У Будимпешти је од 13. до 16. маја 2013. године предводио делегацију МУП-а Републике Србије која је учествовала на 42. Европској регионалној конференцији Интерполових држава чланица у Будимпешти, а којој присуствује 50 европских држава. Током рада конференције, Република Србија је на његову иницијативу номинована за чланицу привременог одбора Европског поддиректората ИНТЕРПОЛ- а, а потом поред Француске и Немачке за чланицу изборног тима у вези са именовањем новог вршиоца дужности у овом поддиректорату.

У периоду од 14. до 17. октобра 2013. године, узео је учешће на састанку Глобалне заједнице у вези са доношењем стратешких смерница за међународну полицију у мировним операцијама, у организацији Уједињених нација - Одељење УН за мировне операције и Института за глобалну безбедност „Durham" Универзитета у Лондону. На састанку је анализиран нацрт Оквира стратешких смерница за УН полицију у међународним мировним операцијама, а који је израђен након пет одржаних регионалних конференција током 2012. и 2013. године.

У новембру 2014. године као заменик председника Организационог одбора и председник Комитета за протокол учествује у организацији Трећег састанка шефова влада Кине и земаља централне и источне Европе.

У мају 2015. године именован је за члана Координационог одбора за родну равноправност, а у јуну 2015. године као председник Посебне радне групе Владе за израду Предлога нацрта закона о родној равноправности предводи активности на изради законског акта којим се регулише ова материја.

У истом периоду као представник Кабинета председника Владе прикључује раду Комисије за утврђивање програмских садржаја и давања предлога модела управљања Меморијалним комплексом на ''Старом београдском сајмишту'', где је и данас активан.

У својству саветника премијера Републике Србије, 2018. године, предводио је државну делегацију на изложби која је посвећена нацистичком логору у Јасеновцу у УН у Њујорку.

У августу 2018. године је на годишњој конференцији Европског удружења за криминологију (18th Annual Conference of the European Society of Criminology Crimes Against Humanity – Implications for Modern Criminology”), одржаној у Сарајеву, Босна и Херцеговина, излагао на тему „A Comparison of the Serbian Public and Police Officer Views about Police Misconduct“.

У септембру 2018. године, на међународној конференцији у Љубљани „Twelfth Biennial International Conference of Criminal Justice and Security in Central and Eastern Europe – From Common Sense to Evidence-based Policy-making“ одржао је запажено излагање на тему „Shades of Blue: Exploring the Code of Silence in Croatia and Serbia“. Октобра 2018. године постаје члан GSN – Global Sustainability Network, светске мреже утицајних људи и организација из разних области живота - владе, заједнице, медији, вера, НВО, чији је циљ борба против модерног ропства - остварење глобалног Циља 8 - Пристојан посао и економски развој.

Учесник је многобројних дебата, конференција и окупљања у Сенату Сједињених Америчких Држава и Конгресу. Такође, у сталном је контакту са бројном српском дијаспором и Српском православном црквом у САД-у.

Од 2001. године, учесник је на више молитвених доручака које организује Фондација „Fellowship", конзервативна хришћанска организација познатија као „Породица". под покровитељством председника САД-а, као и више европских и регионалних окупљања организације у име принципа Исуса Христа. Такође, био је један од главних организатора првог Балканског молитвеног доручка у Београду 2005. године.Генерални конзул
Биографија