| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време:
понедељак - петак: 09:00-17:00
Рад са странкама:   10:00-15:00   
 

Празници

Адреса
62 West 45th Street, 7 Floor,
ЊУЈОРК, NY 10036, САД

Телефон:  + 1 (212) 596-4241

После радног времена и празником

Само у хитним случајевима:

+ 1 (917) 519-7416

Локација/Мапа

    

Факс:        + 1 (212) 596-4363 Конзуларна надлежност
Е-mail: consulate.newyork@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.newyork.mfa.gov.rs Адвокати


 
Поновљени конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је расписало поновљене конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.  

Конкурси су отворени од 18. маја до 1. јуна ове године.  Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на следећем линку:

 https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


НАСТАВАК ПРИЈАВЕ БИРАЧА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Почевши од 11. маја 2020, Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку је наставио са пријемом пријава грађана за гласање на парламентарним изборима у Републици Србији, чије одржавање је померено за 21. јун 2020. године.

Грађани Републике Србије који бораве у иностранству, а који желе да гласају на парламентарним изборима који се у Републици Србији одржавају 21. јуна 2020. године, своје бирачко право могу остварити гласањем у дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије на чијој територији имају боравиште.

Право да гласају на изборима имају сви пунолетни држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште на територији Републике Србије.

Гласање се врши искључиво личним доласком у конзулат. Бирачи свој идентитет доказују важећим пасошем или важећом личном картом Републике Србије.

Без обзира да ли је лице већ гласало у Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку на неким од претходних избора, неопходно је да поднесе пријаву да ће на парламентарним изборима 2020. гласати у иностранству.

Пре подношећа пријаве, потребно је да на сајту Републичке изборне комисије https://upit.birackispisak.gov.rs/ уносом свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) проверите да ли сте унети у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

1. Уколико се већ налазите у Јединственом бирачком списку, пријаву за гласање у иностранству подносите тако што попуните образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и попуњени образац, заједно са копијом Вашег важећег пасоша или важеће личне карте Републике Србије, доставите Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку.

2. Уколико се не налазите у Јединственом бирачком списку, неопходно је да, уз попуњени образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и копије Вашег важећег пасоша или важеће личне Републике Србије, доставите и попуњен образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

Захтеви се могу поднети на следеће начине:

- доставом на e-mail адресу: izbori.njujork2020@mfa.rs

 (сва документа која се достављају морају бити скенирана као један фајл)

- поштом, на адресу:

  Consulate General of the Republic of Serbia 

  62 W 45th Street, 7th Floor, New York, NY 10036

- факсирањем на број: +1 (212) 596 4363

КРАЈЊИ РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ЈЕ 30. МАЈ 2020. ГОДИНЕ.


 
 
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ГЛАСАЧА У ИНОСТРАНСТВУ

Преносимо саопштење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

 


ВАЖНО

ПОСЕБАН РЕЖИМ РАДА КОНЗУЛАТА УСЛЕД ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА У САД

У светлу актуелне ситуације у вези са епидемијом коронавируса у САД и потребе за предузимањем додатних мера у циљу спречавања ширења и сузбијања болести, Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку ће почевши од понедељка, 16. марта 2020. године до даљњег радити са странкама по посебном режиму:

Конзулат ће странке примати само уколико се ради о врло хитном и неодложном случају.

Потребно је да странка свој долазак у конзулат најави најмање два дана раније позивом на број (917) 519-7416 или слањем поруке на адресу consulate.newyork@mfa.rs.

Конзулат неће примати странке које се претходно нису најавиле и добиле потврду конзулата да ће им бити омогућен пријем.

Захтеви за конзуларне радње које не подразумевају обавезу личног доласка странке у конзулат ће се примати искључиво поштом (пријаве рођења, брака и смрти, пријем у држављанство, царинске потврде, прибављање уверења о (не)кажњавању и извода из матичних књига, спроводнице, упис у војну евиденцију).

Конзулат ће наставити да прима пријаве за упис бирача за гласање у иностранству на парламентарним изборима у Републици Србији путем мејла, факса и поштом.

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку захваљује на разумевању и сарадњи. Конзулат ће наставити да пажљиво прати ситуацију у погледу епидемије коронавируса у САД и вратиће се редовном режиму рада чим се ситуација поправи.


Финансијски водич за повратникe

Народна банка Србије објавила је Финансијски водич за повратнике, грађане који се враћају у Србију, а који објашњава како се на њих односе девизни прописи државе.

 

https://www.dijaspora.gov.rs/finansijski-vodic-za-povratnike/

 

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова