| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 09:00 – 17:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 10:00 - 15:00 часова

Празници

Адреса
62 West 45th Street, 7 Floor,
ЊУЈОРК, NY 10036, САД

Телефон:  + 1 (212) 5964 241

После радног времена и празником

Само у хитним случајевима:

+ 1 (917) 519 7416

Локација/Мапа
Факс:        + 1 (212) 5964 363 Конзуларна надлежност
Е-mail: consulate.newyork@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.newyork.mfa.gov.rs Адвокати

 


 
ВАЖНО

------------------


Ауторски текст Амбасадора Ђерђа Матковића: 5. август - Дан сећања на страдање и прогон Срба

У новијој српској историји тешко је наћи тужнији дан од 5. августа 1995. године, када је почињен један од највећих злочина над српским народом, о коме говоре и сурове статистике о убијеним и прогнаним лицима.

Тог дана, пре 22 године, више од 220.000 Срба са простора Лике, Баније, Кордуна, Далмације, морало је да напусти своја вековна огњишта у покушају да сачувају голе животе. Склањајући се пред злочином у коме је убијено 1853 људи, велики број њих је уточиште пронашао у Републици Србији.

Непрегледне колоне избеглица, тракторске приколице пуне деце, жена, старих и немоћних, деца која управљају тракторима, само су неке од слика које ће трајно остати забележене у колективној свести нашег народа. Слике које опомињу, и истовремено подсећају на обавезу да не дозволимо да се тако нешто икада више понови.

У акцији Олуја за само неколико дана избрисани су трагови постојања српског народа на тим просторима. Потпуно је уништено више векова културе једног народа, 25 хиљада кућа, 13 хиљада привредних објеката, 78 цркава, 29 музеја, 181 гробље. Више од 1.000 села и насеља, у којима су Срби били већина, практично је престало да постоји.

Бројни су злочини почињени током и након акције Олуја од стране припадника хрватских оружаних снага, који су, нажалост, и до дана данашњег остали некажњени. Ни данас, након 22 године, још увек није расветљена судбина 851 лица који се и даље воде као нестали, нити су ексхумирани и идентификовани посмртни остаци више стотина људи. Решавање ових питања је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

Обележавање Дана сећања има посебан значај овде у САД будући да је не мали број оних који су се тог 5. августа 1995. године нашли у избегличким колонама, након неког времена проведеног у Републици Србији, прилику за нови почетак пронашло у овој земљи. Тада је, више него икада, од значаја била хуманост и спремност наших људи не само у матици, већ и оних који су овде, у САД, живели деценијама, да помогну и олакшају својим сународницима који су остали без ичега, и који су дошли овде да започну свој живот од нуле, са надом и жељом да својој деци обезбеде бољу будућност.

Република Србија жели најбоље могуће односе са својим суседима. Као предводник политике помирења у региону, учинила је значајне кораке у том правцу, изражавајући пијетет према невиним жртвама других народа, и истовремено процесуирајући у својим редовима оне који су такве злочине починили. Због тога, Србија са пуним правом тражи од других да се на исти начин односе према српским жртвама и страдањима, и према злочинима почињених од стране њихових сународника, јер је то једини пут да на простору Балкана уследи трајни мир и стабилност, зарад добробити наше деце и генерација које долазе.

Одлуком Владе Републике Србије од 29.7.2015. године, 5. август одређен је за Дан сећања на страдање и прогон Срба у ратовима 90-их. Тог дана треба да се сетимо наших сународника који су изгубили своје животе у трагичним догађајима током 90-их, свих оних који су изгубили своје најмилије и били присиљени да напусте своја вековна огњишта, остављајући иза себе гробове својих предака, целокупан иметак, и све оно што је стварано генерацијама.

Због свега тога, због наше прошлости и наше будућности, 5. август је дан који треба да постане део колективног сећања - када одајемо дубоку почаст жртвама.

Ђерђ Матковић Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама


 
 
ОДЛУКА ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

Влада Исламске Републике Иран је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша, за улазак и боравак на територији Исламске Републике Иран, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 1. новембра 2017. године.


Одлука о укидању виза за држављане Р. Индонезије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 6. октобра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије", бр. 090/2017 од  06. 10. 2017. године и ступа на снагу 14. 10.2017. године.


Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Џакарти, 27. априла 2016. године, ступа на снагу 02. септембра 2017. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији државе друге стране, у периоду до 30 дана од датума уласка.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова