| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време:
понедељак - петак: 09:00-17:00
Рад са странкама:   10:00-15:00

Уз претходно заказивање термина

путем имејла consulate.newyork@mfa.rs

 

ПразнициАдреса
62 West 45th Street, 7 Floor,
ЊУЈОРК, NY 10036, САД

Телефон:  + 1 (212) 596-4241

После радног времена и празником

Само у хитним случајевима:

+ 1 (917) 519-7416

Локација/Мапа

    

Факс:        + 1 (917) 997-9393 Конзуларна надлежност
Е-mail: consulate.newyork@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.newyork.mfa.gov.rs Адвокати

 

 

ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ


 
Поводом Дана државности Републике Србије позивамо Вас да присуствујете свечаној церемонији подизања заставе Србије са градоначелником Њујорка, Ериком Адамсом, у понедељак, 26. фебруара, у 10:00 часова, на адреси Bowling Green Park (Broadway and Whitehall Street, New York)

Молимо да свој долазак потврдите до 23. фебруара на rsvpcgserbianyc@gmail.com

 

Радујемо се Вашем присуству!


 
 
Генерални конзул др Владимир Божовић је имао радни састанак са др Валентином Измирлевом, директорком Института Хариман са Факултета за међународне и јавне послове на Универзитету Колумбија


Генерални конзул др Владимир Божовић је имао радни састанак са др Валентином Измирлевом, директорком Института Хариман са Факултета за међународне и јавне послове на Универзитету Колумбија

Разговору су присуствовали др Александар Бошковић, предавач на Институту Хариман и Лазар Парошки, председник америчког огранка Удружења српских студената у иностранству.


Генерални конзул др Владимир Божовић присуствовао обележавању славе КУД „Дрина“ из Патерсона

Саопштење за медије

Генерални конзул др Владимир Божовић присуствовао обележавању славе КУД „Дрина“ из Патерсона 

Њујорк, 19. фебруар 2024.

            На позив КУД „Дрина“ из Патерсона, генерални конзул, др Владимир Божовић присуствоваo je свечаном обележавању славе Св. Ђорђе Кратовац.  Прослави је присустввало око око 300 гостију које су поздравили протојереј Ђокан Мајсторовић, старешина Цркве Светог Јована и Бранка Драгишић, председница КУД „Дрина“.

У поздравној речи присутнима, генерални конзул др В. Божовић је истакао да српска заједница са поносом представља конститутивни елемент америчког друштва. Указао да је кроз историју потврђена природна синергија радне инвентивности и етике Срба са могућностима које САД пружају. Ово се показало на небројеним примерима успешних америчких Срба, међу којима су и историјске личности попут Николе Тесле и Михаила Пупина. Посебно је указао да се заједнички именитељ Тесле и Пупина односи на приврженост свом етничком, верском и културном идентитету. На овој линији је и Тесла постао синоним српског доприноса глобалном научном  напретку, док је Пупин директно утицао на дипломатска дешавања по завршетку Првог светског рата, која су била од историјске важности за Србију и српски народ.

У овом контексту је истакао важност сваке организационе форме српске заједнице у САД, посебно друштава попут КУД „Дрина“, који омогућавају да културно наслеђе активно живи међу припадницима наше дијаспоре, посебно њеним млађим члановима. Истакао је да је импресиониран ентузијамом чланова са којима је био у контакту у погледу даљег јачања активности и шире видљивости заједнице. Посебно је подвукао спремност ГК у Њујорку и своју лично за пружање пуног доприниоса јачем повезивању дијаспоре са матицом, као и унапређењу заједниких интереса Србије и САД.

КУД „Дрина“ основано је 1994. године у цркви Св. Јована Крститеља у Патерсону, Њу Џерзи. Броји око 100 чланова, старосне доби од 4-16 година, са циљем одржања и промоције српске традиције и културе у САД. Кореограф је Никола Копривица, а музички продуцент Милан Мајсторовић. КУД наступа широм САД, а значајне наступе су имали прошле године на Фестивалу фолклора на Српском имању и Српском фестивалу у Клиервотеру на Флориди.

 

Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку                                                          

Контакт за питања медија:

 

(Марија Николић, +1 (212) 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова