| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
ponedeljak - petak: 09:00–17:00 
Rad sa strankama:  10:00-15:00

Uz prethodno zakazivanje termina 

putem imejla consulate.newyork@mfa.rs

 

Praznici

Adresa
62 West 45th Street, 7 Floor,
NJUJORK, NY 10036, SAD

Telefon: + 1 (212) 596-4241

Posle radnog vremena i praznikom

Samo u hitnim slučajevima:

+ 1 (917) 519-7416

Lokacija/Mapa

     

Faks:     + 1 (917) 997-9393 Konzularna nadležnost
Е-mail: consulate.newyork@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.newyork.mfa.gov.rs Advokati

 

 

VODIČ KROZ MERE PODRŠKE RAZVOJU INOVATIVNE PRIVREDE


 
Povodom Dana državnosti Republike Srbije pozivamo Vas da prisustvujete svečanoj ceremoniji podizanja zastave Srbije sa gradonačelnikom Njujorka, Erikom Adamsom, u ponedeljak, 26. februara, u 10:00 časova, na adresi Bowling Green Park (Broadway and Whitehall Street, New York)

Molimo da svoj dolazak potvrdite do 23. februara na rsvpcgserbianyc@gmail.com

Radujemo se Vašem prisustvu!


 
 
Generalni konzul dr Vladimir Božović je imao radni sastanak sa dr Valentinom Izmirlevom, direktorkom Instituta Hariman sa Fakulteta za međunarodne i javne poslove na Univerzitetu Kolumbija

Razgovoru su prisustvovali dr Aleksandar Bošković, predavač na Institutu Hariman i Lazar Paroški, predsednik američkog ogranka Udruženja srpskih studenata u inostranstvu.


Generalni konzul dr Vladimir Božović prisustvovao obeležavanju slave KUD „Drina“ iz Patersona

Saopštenje za medije

Generalni konzul dr Vladimir Božović prisustvovao obeležavanju slave KUD „Drina“ iz Patersona 

Njujork, 19. februar 2024.

            Na poziv KUD „Drina“ iz Patersona, generalni konzul, dr Vladimir Božović prisustvovao je svečanom obeležavanju slave Sv. Đorđe Kratovac.  Proslavi je prisustvvalo oko oko 300 gostiju koje su pozdravili protojerej Đokan Majstorović, starešina Crkve Svetog Jovana i Branka Dragišić, predsednica KUD „Drina“.

U pozdravnoj reči prisutnima, generalni konzul dr V. Božović je istakao da srpska zajednica sa ponosom predstavlja konstitutivni element američkog društva. Ukazao da je kroz istoriju potvrđena prirodna sinergija radne inventivnosti i etike Srba sa mogućnostima koje SAD pružaju. Ovo se pokazalo na nebrojenim primerima uspešnih američkih Srba, među kojima su i istorijske ličnosti poput Nikole Tesle i Mihaila Pupina. Posebno je ukazao da se zajednički imenitelj Tesle i Pupina odnosi na privrženost svom etničkom, verskom i kulturnom identitetu. Na ovoj liniji je i Tesla postao sinonim srpskog doprinosa globalnom naučnom  napretku, dok je Pupin direktno uticao na diplomatska dešavanja po završetku Prvog svetskog rata, koja su bila od istorijske važnosti za Srbiju i srpski narod.

U ovom kontekstu je istakao važnost svake organizacione forme srpske zajednice u SAD, posebno društava poput KUD „Drina“, koji omogućavaju da kulturno nasleđe aktivno živi među pripadnicima naše dijaspore, posebno njenim mlađim članovima. Istakao je da je impresioniran entuzijamom članova sa kojima je bio u kontaktu u pogledu daljeg jačanja aktivnosti i šire vidljivosti zajednice. Posebno je podvukao spremnost GK u Njujorku i svoju lično za pružanje punog dopriniosa jačem povezivanju dijaspore sa maticom, kao i unapređenju zajednikih interesa Srbije i SAD.

KUD „Drina“ osnovano je 1994. godine u crkvi Sv. Jovana Krstitelja u Patersonu, Nju Džerzi. Broji oko 100 članova, starosne dobi od 4-16 godina, sa ciljem održanja i promocije srpske tradicije i kulture u SAD. Koreograf je Nikola Koprivica, a muzički producent Milan Majstorović. KUD nastupa širom SAD, a značajne nastupe su imali prošle godine na Festivalu folklora na Srpskom imanju i Srpskom festivalu u Kliervoteru na Floridi.

 

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku                                                       

Kontakt za pitanja medija:

 

(Marija Nikolić, +1 (212) 596-4241, officecgnyc@mfa.rs)


Generalni konzul dr Vladimir Božović prisustvovao je svečanom obeležavanju slave Sv. Đorđa Kratovca. Proslavi je prisustvovao veliki broj gostiju koje su pozdravili protojerej Đokan Majstorović, starešina Crkve Svetog Jovana Krstitelja u Patersonu i Branka Dragišić, predsednica KUD „Drina"


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova