| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
ponedeljak - petak: 09:00–17:00 
Rad sa strankama:  10:00-15:00 
 

Praznici

Adresa
62 West 45th Street, 7 Floor,
NJUJORK, NY 10036, SAD

Telefon: + 1 (212) 596-4241

Posle radnog vremena i praznikom

Samo u hitnim slučajevima:

+ 1 (917) 519-7416

Lokacija/Mapa

   

Faks:     + 1 (212) 596-4363 Konzularna nadležnost
Е-mail: consulate.newyork@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.newyork.mfa.gov.rs Advokati

 


 
VAŽNO

POSEBAN REŽIM RADA KONZULATA USLED EPIDEMIJE KORONA VIRUSA U SAD

U svetlu aktuelne situacije u vezi sa epidemijom korona virusa u SAD i potrebe za preduzimanjem dodatnih mera u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku će počevši od ponedeljka, 16. marta 2020. godine do daljnjeg raditi sa strankama po posebnom režimu:

Konzulat će stranke primati samo ukoliko se radi o vrlo hitnom i neodložnom slučaju.

Potrebno je da stranka svoj dolazak u konzulat najavi najmanje dva radna dana ranije pozivom na broj (917) 519-7416 ili slanjem poruke na adresu consulate.newyork@mfa.rs.

Konzulat neće primati stranke koje se prethodno nisu najavile i dobile potvrdu konzulata da će im biti omogućen prijem.

Zahtevi za konzularne radnje koje ne podrazumevaju obavezu ličnog dolaska stranke u konzulat će se primati isključivo poštom (prijave rođenja, braka i smrti, prijem u državljanstvo, carinske potvrde, pribavljanje uverenja o (ne) kažnjavanju i izvoda iz matičnih knjiga, sprovodnice, upis u vojnu evidenciju).

Konzulat će nastaviti da prima prijave za upis birača za glasanje u inostranstvu na parlamentarnim izborima u Republici Srbiji putem mejla, faksa i poštom.

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku zahvaljuje na razumevanju i saradnji. Konzulat će nastaviti da pažljivo prati situaciju u pogledu epidemije koronavirusa u SADi vratiće se redovnom režimu rada čim se situacija popravi.


VAŽNO


 
 
VAŽNO

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE NA TERITORIJI ČITAVE SRBIJE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je 15. marta, da je zbog situacije sa koronavirusom doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije.

Predsednik Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da je ovakva odluka doneta nakon sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, kojem je predsedavao.

Vanredno stanje stupilo je na snagu odmah, nakon objave u „Službenom glasniku“, a usledila je sednica Vlade na kojoj je doneta uredba o merama koje će se primenjivati za vreme vanrednog stanja.

U skladu sa tim, granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca s boravišnom dozvolom ili stalnim nastanjenjem u Srbiji.

Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću.

Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano. Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. 

Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Franscuske republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

Dvojni državljani u Republiku Srbiju mogu da uću samo ukoliko prezentuju pasoš Republike Srbije, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Austrija, Švajcarska, Nemačka…).

Pomenuta zabrana ne primenjuje se na:

1) Posade (vozač i suvozač) teretnih motornih vozila (kamioni, šleperi…) prilikom obavljanja međunarodnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju. Međunarodni tranzit teretnih vozila ograničava se na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;

2) Posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R.Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovibe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju nizvodne plovibe;

3) Vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;

4) Posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R. Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R. Srbije;

5) Lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koji čine pripadnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih polova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

6) Humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem


PRIJAVA BIRAČA ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU

17.03.2020 -.U skladu sa čl. 5 Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, koju je danas donela Vlada R. Srbije, prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike raspisanim za 26. april 2020. godine. Republička izborna komisija donela je Rešenje o prekidu izbornih radnji za vreme dok traje vanredno stanje. 

 

Građani Republike Srbije koji borave u inostranstvu, a koji žele da glasaju na parlamentarnim izborima koji se u Republici Srbiji održavaju 26. aprila 2020. godine, svoje biračko pravo mogu ostvariti glasanjem u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije na čijoj teritoriji imaju boravište.

Pravo da glasaju na izborima imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Glasanje se vrši isključivo ličnim dolaskom u konzulat. Birači svoj identitet dokazuju važećim pasošem ili važećom ličnom kartom Republike Srbije.

Bez obzira da li je lice već glasalo u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku na nekim od prethodnih izbora, neophodno je da podnese prijavu da će na parlamentarnim izborima 2020. glasati u inostranstvu.

Pre podnošeća prijave, potrebno je da na sajtu Republičke izborne komisije https://upit.birackispisak.gov.rs/ unosom svog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) proverite da li ste uneti u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

1. Ukoliko se već nalazite u Jedinstvenom biračkom spisku, prijavu za glasanje u inostranstvu podnosite tako što popunite obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu i popunjeni obrazac, zajedno sa kopijom Vašeg važećeg pasoša ili važeće lične karte Republike Srbije, dostavite Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku.

2. Ukoliko se ne nalazite u Jedinstvenom biračkom spisku, neophodno je da, uz popunjeni obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu i kopije Vašeg važećeg pasoša ili važeće lične Republike Srbije, dostavite i popunjen obrazac Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

Zahtevi se mogu podneti na sledeće načine:

- dostavom na e-mail adresu: izbori.njujork2020@mfa.rs

   (sva dokumenta koja se dostavljaju moraju biti skenirana kao jedan fajl)

- poštom, na adresu:

   Consulate General of the Republic of Serbia 

   62 W 45th Street, 7th Floor, New York, NY 10036

- faksiranjem na broj: +1 (212) 596 4363

- ličnim dolaskom u Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku.

KRAJNJI ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU JE 04. APRIL 2020. GODINE.


MEMORIJALNA KONFERENCIJA POSVEĆENA NIKOLI TESLI 2020.

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku i Teslina naučna fondacija imaju čast da Vas pozovu na

 

MEMORIJALNU KONFERENCIJU POSVEĆENU NIKOLI TESLI 2020.

Subota, 11. januar 2020. godine

Od 10:00 do 22:00 časova

The Wyndam New Yorker Hotel, 481 8th Ave , New York NY 10001

 

 

Za više informacija i kako biste se registrovali, molimo posetite http://teslasciencefoundation.org/teslas-people-award-conference-2020-new-york-preliminary-program/

 

 

 

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova