| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 10:00 - 15:00 časova

Praznici

Adresa
62 West 45th Street, 7 Floor,
NJUJORK, NY 10036, SAD

Telefon: + 1 (212) 5964 241

Posle radnog vremena i praznikom

samo u hitnim slučajevima: + 1 (917) 519-7416

Lokacija/Mapa
Faks:     + 1 (212) 5964 363 Konzularna nadležnost
Е-mail: consulate.newyork@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.newyork.mfa.gov.rs Advokati

 


 
Autorski tekst Ambasadora Đerđa Matkovića: 5. avgust - Dan sećanja na stradanje i progon Srba

U novijoj srpskoj istoriji teško je naći tužniji dan od 5. avgusta 1995. godine, kada je počinjen jedan od najvećih zločina nad srpskim narodom, o kome govore i surove statistike o ubijenim i prognanim licima.

Tog dana, pre 22 godine, više od 220.000 Srba sa prostora Like, Banije, Korduna, Dalmacije, moralo je da napusti svoja vekovna ognjišta u pokušaju da sačuvaju gole živote. Sklanjajući se pred zločinom u kome je ubijeno 1853 ljudi, veliki broj njih je utočište pronašao u Republici Srbiji.

Nepregledne kolone izbeglica, traktorske prikolice pune dece, žena, starih i nemoćnih, deca koja upravljaju traktorima, samo su neke od slika koje će trajno ostati zabeležene u kolektivnoj svesti našeg naroda. Slike koje opominju, i istovremeno podsećaju na obavezu da ne dozvolimo da se tako nešto ikada više ponovi.

U akciji Oluja za samo nekoliko dana izbrisani su tragovi postojanja srpskog naroda na tim prostorima. Potpuno je uništeno više vekova kulture jednog naroda, 25 hiljada kuća, 13 hiljada privrednih objekata, 78 crkava, 29 muzeja, 181 groblje. Više od 1.000 sela i naselja, u kojima su Srbi bili većina, praktično je prestalo da postoji.

Brojni su zločini počinjeni tokom i nakon akcije Oluja od strane pripadnika hrvatskih oružanih snaga, koji su, nažalost, i do dana današnjeg ostali nekažnjeni. Ni danas, nakon 22 godine, još uvek nije rasvetljena sudbina 851 lica koji se i dalje vode kao nestali, niti su ekshumirani i identifikovani posmrtni ostaci više stotina ljudi. Rešavanje ovih pitanja je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Obeležavanje Dana sećanja ima poseban značaj ovde u SAD budući da je ne mali broj onih koji su se tog 5. avgusta 1995. godine našli u izbegličkim kolonama, nakon nekog vremena provedenog u Republici Srbiji, priliku za novi početak pronašlo u ovoj zemlji. Tada je, više nego ikada, od značaja bila humanost i spremnost naših ljudi ne samo u matici, već i onih koji su ovde, u SAD, živeli decenijama, da pomognu i olakšaju svojim sunarodnicima koji su ostali bez ičega, i koji su došli ovde da započnu svoj život od nule, sa nadom i željom da svojoj deci obezbede bolju budućnost.

Republika Srbija želi najbolje moguće odnose sa svojim susedima. Kao predvodnik politike pomirenja u regionu, učinila je značajne korake u tom pravcu, izražavajući pijetet prema nevinim žrtvama drugih naroda, i istovremeno procesuirajući u svojim redovima one koji su takve zločine počinili. Zbog toga, Srbija sa punim pravom traži od drugih da se na isti način odnose prema srpskim žrtvama i stradanjima, i prema zločinima počinjenih od strane njihovih sunarodnika, jer je to jedini put da na prostoru Balkana usledi trajni mir i stabilnost, zarad dobrobiti naše dece i generacija koje dolaze.

Odlukom Vlade Republike Srbije od 29.7.2015. godine, 5. avgust određen je za Dan sećanja na stradanje i progon Srba u ratovima 90-ih. Tog dana treba da se setimo naših sunarodnika koji su izgubili svoje živote u tragičnim događajima tokom 90-ih, svih onih koji su izgubili svoje najmilije i bili prisiljeni da napuste svoja vekovna ognjišta, ostavljajući iza sebe grobove svojih predaka, celokupan imetak, i sve ono što je stvarano generacijama. Zbog svega toga, zbog naše prošlosti i naše budućnosti, 5. avgust je dan koji treba da postane deo kolektivnog sećanja - kada odajemo duboku počast žrtvama.

Đerđ Matković Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama


JAVNI OGLAS

ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA SA ORUŽJEM I KANDIDATA ZA SLUŠAOCE KURSA ZA REZERVNE OFICIRE VOJSKE SRBIJE U 2017. GODINI


 
 
Međunarodni javni konkurs za izradu najboljeg idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studenstskom trgu u Beogradu

Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavila je javni međunarodni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Uslovi konkursa na srpskom i engleskom jeziku sa biografskim podacima Z. Đinđića


Rezultati glasanja na izborima za predsednika Republike u Generalnom konzulatu Republike Srbije Njujork

Od 246 birača upisanih u birački spisak na biračkom mestu SAD Generalni konzulat Republike Srbije Njujork (biračko mesto broj 34), glasalo je ukupno 192 birača.

Važećih glasačkih listića bilo je 192, nevažećih glasačkih listića nije bilo.

Rezultati glasanja:

1) SAŠA JANKOVIĆ - ukupno 110 glasova,

2) VUK JEREMIĆ - ukupno 25 glasova,

3) MIROSLAV PAROVIĆ - ukupno 1 glas,

4) SAŠA RADULOVIĆ - ukupno 12 glasova,

5) LUKA MAKSIMOVIĆ - ukupno 15 glasova,

6) ALEKSANDAR VUČIĆ - ukupno 15 glasova,

7) BOŠKO OBRADOVIĆ - ukupno 4 glasa,

8) VOJISLAV ŠEŠELJ - ukupno 6 glasova,

9) ALEKSANDAR POPOVIĆ - ukupno 3 glasa,

10) MILAN STAMATOVIĆ - ukupno 1 glas, i

11) NENAD ČANAK - ukupno 0 glasova.


Balkan Youth Forum

Na inicijativu Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, 04. marta 2017. godine na Univerzitetu Jejl (Yale University - William L. Harkness Hall) održan je Balkan Youth Forum, na kojem su pored naših uspešnih mladih ljudi, studenata i profesora na čuvenim univerzitetima kao što su Harvard, Džon Hopkins i Jejl, učestvovali ambasador R. Srbije u SAD Đerđ Matković i ambasador Makedonije u SAD Vasko Naumovski. Za šest sati koliko je Forum trajao, održana su četiri pojedinačna panela.

Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova