| |     ћирилица | english  
Naslovna
NASTAVAK PRIJAVE BIRAČA ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU

Počevši od 11. maja 2020. godine, Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku je nastavio sa prijemom prijava građana za glasanje na parlamentarnim izborima u Republici Srbiji, čije održavanje je pomereno za 21. jun 2020. godine.

Građani Republike Srbije koji borave u inostranstvu, a koji žele da glasaju na parlamentarnim izborima koji se u Republici Srbiji održavaju 21. juna 2020. godine, svoje biračko pravo mogu ostvariti glasanjem u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije na čijoj teritoriji imaju boravište.

Pravo da glasaju na izborima imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Glasanje se vrši isključivo ličnim dolaskom u konzulat. Birači svoj identitet dokazuju važećim pasošem ili važećom ličnom kartom Republike Srbije.

Bez obzira da li je lice već glasalo u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku na nekim od prethodnih izbora, neophodno je da podnese prijavu da će na parlamentarnim izborima 2020. glasati u inostranstvu.

Pre podnošeća prijave, potrebno je da na sajtu Republičke izborne komisije https://upit.birackispisak.gov.rs/ unosom svog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) proverite da li ste uneti u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

1. Ukoliko se već nalazite u Jedinstvenom biračkom spisku, prijavu za glasanje u inostranstvu podnosite tako što popunite obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu i popunjeni obrazac, zajedno sa kopijom Vašeg važećeg pasoša ili važeće lične karte Republike Srbije, dostavite Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku.

2. Ukoliko se ne nalazite u Jedinstvenom biračkom spisku, neophodno je da, uz popunjeni obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu i kopije Vašeg važećeg pasoša ili važeće lične Republike Srbije, dostavite i popunjen obrazac Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

Zahtevi se mogu podneti na sledeće načine:

- dostavom na e-mail adresu: izbori.njujork2020@mfa.rs

   (sva dokumenta koja se dostavljaju moraju biti skenirana kao jedan fajl)

- poštom, na adresu:

   Consulate General of the Republic of Serbia 

   62 W 45th Street, 7th Floor, New York, NY 10036

- faksiranjem na broj: +1 (212) 596 4363

KRAJNJI ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU JE 30. MAJ 2020. GODINE

DO 18:00 ČASOVA PO LOKALNOM VREMENU.


Verzija za štampu
Važne informacije