| |     ћирилица | english  
Naslovna
Ulazak u Srbiju - vize

TEST I POSEBNA DOZVOLA NISU VIŠE NEOPHODNI ZA ULAZAK U SRBIJU

 

Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Republiku Srbiju nije potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Republike Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

 

USLOVI ZA ULAZAK U SRBIJU U SVETLU EPIDEMIJE COVID-19

Državljani Srbije mogu da uđu u Srbiju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus urađen u inostranstvu, a izdat najviše 72 sata pre ulaska u Srbiju.

Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom iz inostranstva, svi naši državljani koji su duže od 72 sata boravili u inostranstvu moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana na adresi koju prijave pri prelasku granice.

U periodu samoizolacije, građani imaju mogućnost da testiranje obave u nekoj od referentnih laboratorija u zemlji i ukoliko je test negativan, prekinu samoizolaciju.

Ista pravila ulaska važe i za strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji.

Što se tiče stranih državljana koji nemaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje, oni mogu u Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i dozvola koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Više informacija o aplikaciji za dozvolu može se dobiti na imejl info.covid-19@gov.rs.

 

- Opšti uslovi za ulazak u Srbiju


- Uslovi za vizu


- Vizni režim


 Informacije za strane državljane (na engleskom jeziku) možete potražiti OVDE.

Dodatne informacije

IZDAVANJE VIZA

Američkim državljanima nije potrebna viza za putovanje u  Republiku Srbiju.
Nosiocima američke putne isprave za strance (Permit to Re-enter, Refugee Travel Document) potrebna je viza za ulazak u Republiku Srbiju.
Ako nemate američki pasoš, proverite ovde da li Vam je potrebna viza za putovanje u Republiku Srbiju.

Od 8. novembra 2014. godine državljani drugih zemalja koji imaju vizu SAD, EU (Šengen) ili UK, kao i oni koji imaju regulisan boravak u nekoj od ovih zemalja, moći će da putuju u R. Srbiju bez vize i ostanu najviše 90 dana tokom 6 meseci, a u okviru trajanja ovih viza. Državljani zemalja koje imaju režim viza sa R. Srbijom, a istovremeno mogu bez vize da ulaze u SAD, EU ili UK, pre putovanja u R.Srbiju moraju pribaviti odgovarajuću vizu.

VRSTE VIZA

Vrste viza su:
I  viza za kraći boravak (viza C)

II tranzitna viza (viza B)

I  VIZA C (viza za boravak do 90 dana)

Viza za kraći boravak izdaje se za turistička, poslovna i druga putovanja za jedan, dva ili više ulazaka u Republiku Srbiju.
Neprekidni boravak, odnosno ukupno trajanje uzastopnih boravaka stranca s vizom za kraći boravak, ne može biti duži od 90 dana u vremenskom periodu od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska.
Viza za kraći boravak sa više ulazaka, izdaje se sa rokom važenja do jedne godine. (Član 18 Zakona o strancima)

Potrebni dokumenti:
1. Važeći pasoš (pasoš mora da važi najmanje 90 dana od dana izdavanja vize)
2. Ispunjen zahtev za vizu. Formular treba popuniti čitko, štampanim slovima, neophodno je popuniti sve rubrike i obavezno navesti tačnu adresu u SAD a ne P.O.Box. Za maloletnu decu formular popunjavaju i potpisuju roditelji.
3. Fotografija veličine 3,5 x 4,5cm

4. Pozivno pismo- ne starije od 6 meseci

Za privatnu posetu je potrebno pozivno pismo od rođaka ili prijatelja overeno u Sudu ili Opštini.

Ako se podnosi zahtev za poslovnu vizu, prilaže se (a) zvaničan poziv od strane firme iz Srbije, navodeći prirodu posla, očekivano trajanje posete kao i ime i adresu firme ili institucije i (b) pismo od američke firme o poseti partneru u Srbiji.
Za turističku posetu, potrebno je priložiti potvrdu turističke organizacije o plaćenom aranžmanu, odnosno potvrdu hotelske rezervacije

5. Dokaz o boravku u SAD
(kopija zelene karte, radne dozvole, studentske vize)
6. Povratna prevozna karta
(fotokopija medjunarodne vozačke dozvole i saobraćajne dozvole sa polisom osiguranja ukoliko se putuje putničkim vozilom)

7. Dokaz o posedovanju finansijskih sredstava za boravak u Srbiji

8. Adresiran povratni koverat sa plaćenom poštarinom za dostavu pasoša
(koverat nije potreban ukoliko se pasoš preuzima lično u Generalnom konzulatu)
• Taksa i troškovi za izdavanje vize iznose 95 dolara. Ukoliko se zahtev šalje poštom potrebno je dostaviti Money Order na iznose od 95 dolara. Taksa za izdavanje vize je nepovratna. Ukoliko viza ne bude odobrena, podnosiocu zahteva se vraća samo iznos od 2 dolara.
• Državljani Jermenije, Kine, Malija, Pakistana i Sirije plaćaju samo troškove za izdavanje vize u iznosu od 2 dolara. Ukoliko se zahtev šalje poštom potrebno je dostaviti  Money Order na iznos od 2 dolara.
Napomena: Nepotpuni zahtevi ne mogu se uzeti u rad i biće vraćeni o trošku stranke. Konzulat zadržava pravo da zatraži dodatnu dokumentaciju

II  VIZA B (tranzitna viza)

Tranzitna viza izdaje se strancu za jedno, dva ili više putovanja preko teritorije Republike Srbije.
Tranzitna viza izdaje se s rokom važenja do šest meseci, a vreme boravka za jedan tranzit ne može trajati duže od pet dana.
Tranzitna viza može se izdati strancu koji ima vizu za ulazak u državu u koju putuje ili preko čije teritorije nastavlja putovanje, ako međunarodnim ugovorom nije oslobođen obaveze posedovanja te vize. (Član 17 Zakona o strancima)
Potrebni dokumenti:
1. Važeći pasoš (pasoš mora da važi najmanje 90 dana od dana izdavanja vize)
2. Ispunjen zahtev za vizu
Formular treba popuniti čitko, štampanim slovima, neophodno je popuniti sve rubrike i obavezno navesti tačnu adresu u SAD a ne P.O.Box. Za maloletnu decu formular popunjavaju i potpisuju roditelji.
3. Fotografija veličine 3,5 x 4,5cm
4. Viza države u koju se ulazi posle tranzita kroz Republiku Srbiju
Ukoliko za tu državu nije potrebna viza, drugi dokaz o ulasku ili boravku u datoj državi.
5. Dokaz o boravku u SAD
(kopija zelene karte, radne dozvole, studentske vize)
6. Povratna prevozna karta
(fotokopija medjunarodne vozačke dozvole i saobraćajne dozvole sa polisom osiguranja ukoliko se putuje putničkim vozilom)
7. Dokaz o posedovanju finansijskih sredstava za tranzit kroz Srbiju
8. Adresiran povratni koverat sa plaćenom poštarinom za dostavu pasoša
(koverat nije potreban ukoliko se pasoš preuzima lično u Generalnom konzulatu)
• Taksa i troškovi za izdavanje vize iznose 95 dolara. Ukoliko se zahtev šalje poštom potrebno je dostaviti  Money Order na iznose od 95 dolara. Taksa za izdavanje vize je nepovratna. Ukoliko viza ne bude odobrena, podnosiocu zahteva se vraća samo iznos od 2 dolara.
• Državljani Jermenije, Kine, Malija, Pakistana i Sirije plaćaju samo troškove za izdavanje vize u iznosu od 2 dolara. Ukoliko se zahtev šalje poštom potrebno je dostaviti  Money Order na iznos od 2 dolara.
Napomena: Nepotpuni zahtevi ne mogu se uzeti u rad i biće vraćeni o trošku stranke. Konzulat zadržava pravo da zatraži dodatnu dokumentaciju.

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Generalnom konzulatu.

 


 


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Putne isprave
URAĐENE biometrijske putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari