| |     ћирилица | english  
Naslovna
Carina

Državljani Republike Srbije koji su proveli na radu u inostranstvu neprekidno najmanje dve godine, oslobodjeni su plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva koje uvoze iz inostranstva u roku od jedne godine od dana povratka sa rada u inostranstvu, do ukupne dinarske protivvrednosti od 5.000,00 evra. Potvrda se ne odnosi na oslobadjanje uvoznih dažbina na uvoz motornog vozila.

Za izdavanje potvrda o oslobadjanju uvoznih dažbina, potrebno je dostaviti sledeće:

Važeći pasoš R. Srbije Popunjen zahtev (Formular),

Potpis podnosioca zahteva je potrebno overiti kod Notary Public, ukoliko se zahtev podnosi putem pošte,

Dokaz o boravku u SAD (zelena karta, vozačka dozvola)

Originalna potvrda firme (na memorandumu) o dužini trajanja zaposlenja, ili

Izveštaj (W-2) o plaćenom porezu, ili

Izveštaj socijalnog osiguranja o penzijskom stažu ili

izveštaj o provedenom radu na osnovu koga je stečeno pravo na penziju.

Konzularna taksa iznosi 186 dolara i plaća se u gotovom ili Money Order-om koji glasi na Generalni konzulat Republike Srbije. Ako se zahtev šalje poštom, treba priložiti adresiran povratni koverat sa plaćenom poštarinom.

Takozvani „zeleni kontrolni prolaz", tamo gde on postoji, putnici koji prelaze preko graničnog prelaza mogu koristiti samo kada ne poseduju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina. U suprotnom se koristi „crveni kontrolni prolaz", prijavljuje se sve što putnik nosi sa sobom i u tzv. skraćenom postupku carini se roba vrednosti do tri hiljade evra, po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto, što uz PDV i druge takse čini oko 30 odsto vrednosti robe.

U našu zemlju, pored ličnog prtljaga i lekova za ličnu upotrebu, slobodno se može uneti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića. Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porekla, kućne ljubimce, kao i za biljke i amaterske radio-stanice. Zabrana bez izuzetka odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije kao i piratsku robu – plagijate.

Limit za iznos deviza iz zemlje iznosi 10.000 evra. Unos novca u zemlju je i dalje neograničen, ali su svi putnici u obavezi da prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

 

Više informacija o carini možete potražiti OVDE.

 

Unos kućnih ljubimaca u Republiku Srbiju

Unos kućnih ljubimaca- formular

 

 

Carinske potvrde

 

 

 Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Generalnom konzulatu.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Putne isprave
URAĐENE biometrijske putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari