| |     latinica | english  
Насловна
НАСТАВАК ПРИЈАВЕ БИРАЧА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Почевши од 11. маја 2020, Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку је наставио са пријемом пријава грађана за гласање на парламентарним изборима у Републици Србији, чије одржавање је померено за 21. јун 2020. године.

Грађани Републике Србије који бораве у иностранству, а који желе да гласају на парламентарним изборима који се у Републици Србији одржавају 21. јуна 2020. године, своје бирачко право могу остварити гласањем у дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије на чијој територији имају боравиште.

Право да гласају на изборима имају сви пунолетни држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште на територији Републике Србије.

Гласање се врши искључиво личним доласком у конзулат. Бирачи свој идентитет доказују важећим пасошем или важећом личном картом Републике Србије.

Без обзира да ли је лице већ гласало у Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку на неким од претходних избора, неопходно је да поднесе пријаву да ће на парламентарним изборима 2020. гласати у иностранству.

Пре подношећа пријаве, потребно је да на сајту Републичке изборне комисије https://upit.birackispisak.gov.rs/ уносом свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) проверите да ли сте унети у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

1. Уколико се већ налазите у Јединственом бирачком списку, пријаву за гласање у иностранству подносите тако што попуните образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и попуњени образац, заједно са копијом Вашег важећег пасоша или важеће личне карте Републике Србије, доставите Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку.

2. Уколико се не налазите у Јединственом бирачком списку, неопходно је да, уз попуњени образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и копије Вашег важећег пасоша или важеће личне Републике Србије, доставите и попуњен образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

Захтеви се могу поднети на следеће начине:

- доставом на e-mail адресу: izbori.njujork2020@mfa.rs

 (сва документа која се достављају морају бити скенирана као један фајл)

- поштом, на адресу:

  Consulate General of the Republic of Serbia 

  62 W 45th Street, 7th Floor, New York, NY 10036

- факсирањем на број: +1 (212) 596 4363

КРАЈЊИ РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ЈЕ 30. МАЈ 2020. ГОДИНЕ

ДО 18:00 ЧАСОВА ПО ЛОКАЛНОМ ВРЕМЕНУ.


Верзија за штампу
Важне информације